Milyen gyakran cserélj porszívó szűrőt?

Milyen gyakran cserélj porszívó szűrőt?Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a porszívó porzsákot rendszeresen tisztítani kell, és bizonyos időközönként le is kell cserélni. Általában látszik is egy porzsákon, hogy mikor szorul cserére, és mivel gyakran tisztítjuk, így gyakran észre is vesszük, hogy ideje újat betenni. Más a helyzet porszívó szűrők esetén, ugyanis ezeket ritkábban látjuk, és még ritkábban gondolunk a cseréjükre.

Először is meg kell említeni, hogy megkülönböztetünk hagyományos szűrőket és HEPA szűrőket.

Hagyományos szűrőkből is két fajta létezik, a tisztíthatók és a nem tisztíthatók. A nem tisztíthatókat cseréljük mindig, amikor már látjuk rajtuk, hogy koszosak, és nem tudják ellátni feladatukat. Ne próbáljuk meg ezeket tisztítani, mert jó esély van rá, hogy megsértjük a szűrőt, és, ha így használjuk, tönkremehet tőle a porszívó is. A tisztítható porzsákokat tisztítsuk rendszeresen, az előírásoknak megfelelően. Cserélni akkor kell, amikor tisztításkor látjuk, hogy a szűrő nincs jó állapotban.

HEPA szűrőknél más a helyzet, ugyanis ezek rendszerint nem tisztítható, és ajánlott legfeljebb fél évente cserélni őket. Ennek az oka egyszerű, a HEPA szűrök feladata, hogy az egészen apró koszt is meg tudják szűrni, amit a hagyományos szűrők nem tudnak. Erre azonban csak akkor képesek, ha jó állapotban vannak. Maga a szűrő rész a HEPA szűrőknél is olyan vékony, hogy tisztítás közben megsérülhet, és elveszítheti funkcionalitását, anélkül hogy ezt észrevennénk. Emiatt mindig cseréljük és soha se tisztítsuk ezeket a szűrőket.