Cégkivonat vagy cégmásolat, mi a különbség?

Cégkivonat vagy cégmásolat, mi a különbség?Amikor egy céggel hivatalos ügyeket szeretnél intézni, pl. pályázni szeretnél, üzletet kötni, bankszámlát nyitni stb., szükség lesz különböző hivatalos dokumentumok bemutatására, benyújtására. A leggyakrabban szükséges dokumentumok a cégkivonat és a cégmásolat.

Cégkivonat vagy cégmásolat?

A cégkivonat és a cégmásolat nagyon hasonló dokumentumok, mindkettő a cégjegyzékben található adatokat tartalmazza. A különbséget az adatok ideje adja.

A cégkivonat az a dokumentum a kettő közül, melyre gyakrabban szükséged lesz, annak ellenére, hogy ez tartalmazza a kevesebb információt. A cégkivonat ugyanis a cégjegyzékben jelenleg található, tehát az aktuális információkat tartalmazza. Ezzel szemben a cégmásolat tartalmaz minden olyan információt, adatot, amely korábban megtalálható volt egy cégről a cégjegyzékben, akkor is, ha már törölve lett.

Hogyhogy a cégkivonat a keresettebb?

Először is, mivel a cégkivonat kevesebb információt tartalmaz, így olcsóbb a beszerzése. Ez a kevesebb információ azonban a céges ügyintézések túlnyomó többségéhez bőven elegendő. Ha céges bankszámlát akarsz nyitni, vagy egy pályázatot szeretnél benyújtani, nem lesz szükség az egész cégtörténeted bemutatására, elegendő lesz az, ami a cégkivonatban a jelenlegi információknál szerepel.

Cégmásolatra inkább akkor lesz szükség, ha tulajdonos váltás, vagy partneri kapcsolat alakul ki, és a másik fél a teljes cégtörténetre kíváncsi.