Klíma tisztítása saját kezűleg

Klíma tisztítása saját kezűlegA klíma készülékekhez hozzátartozik az is, hogy rendszeresen tisztítani kell, legfőképpen azért, hogy egészségünket meg tudjuk őrizni. A klíma működésének velejárója, hogy a beltéri egységben lecsapódik a levegő páratartalma. A nyári időszakban rendszerint folyamatosan működnek a klímák, ami azt fogja eredményezni, hogy a lecsapódás miatti nyirkos, vizes környezet folyamatosan fennáll, és ebben a környezetben a gombák, spórák könnyedén, gyorsan meg tudnak telepedni, és veszélyeztetik egészségünket. Azért van szükség rendszeres klíma tisztításra, hogy ezeket a problémákat elhárítsuk.

Klíma tisztítás esetén két lehetőségünk van, szakembert hívunk, vagy saját kezűleg próbáljuk megoldani a tisztítást. A szakember a biztosabb megoldás, még ha többe is fog kerülni, de ha mégis magunknak akarjuk megoldani, akkor a következőket tudjuk tenni.

Évente legalább kétszer ajánlott klíma tisztítást elvégezni, tavasszal, a szezon előtt, és ősszel, a szezon után.

Minden klíma tisztítás a készülék kikapcsolásával és áramtalanításával kell, hogy kezdődjön. Először is tisztítsuk a porszűrőt, ugyanis ez a legfontosabb része a klíma tisztításának. A porszűrő feladata, hogy a levegőben szálló port megszűrje. El kell távolítani, és vagy porszívózással, vagy ecetes vízben történő áztatással tudjuk tisztítani.

A szűrők mellett a klíma belsejét is tisztítani kell. Itt már óvatosabban kell eljárni, nehogy az alkatrészekben kárt tegyünk. Óvatos porszívózással, gáztisztítással tudjuk előkészíteni a terepet a boltokban is kapható klímatisztító spray számára, amivel alaposan fújjuk be a klíma belsejét.