A kútfúrás ára többszörösen visszajön

A kútfúrás ára többszörösen visszajönKerti kút tervezésekor sokak számára a kútfúrás ára jelenti a problémát akkor is, ha ki tudnák fizetni a felmerülő költségeket. Hosszú távon azonban a kútfúrás ára többszörösen megtérül, nézzük meg, hogy miért.

A legegyszerűbb, ha a megtérülésnél azt vizsgáljuk, hogy ha csapvízzel öntöznénk, akkor mennyi idő alatt költenénk el annyi pénzt a közüzemi vízre, mint amennyi a kútfúrás költsége. A válasz általában meglepő szokott lenni, ha sokan öntözünk, akkor akár 8-10 év alatt is visszajön az a pénz, amit a kerti kút kiépítésére fordítunk. Utána pedig „ingyen” tudunk öntözni.

Ha csapról öntözünk, akkor óhatatlanul is spórolunk a vízzel, mert tudjuk, hogy minél több vizet fogyasztunk, annál többet kell majd fizetnünk. Ez a spórolás meglátszik azonban a megtermelt növények vagy pl. a nevelgetett fű minőségén is. A fű kinézetét nem lehet számszerűsíteni, de a megtermelt zöldségek és gyümölcsök mennyiségét is minőségét már annál inkább. Ha spórolunk a vízzel, amit ezek a növények kapnak, akkor annyival kevesebb termésünk lesz, és annyival rosszabb lesz a megtérülés is.

A kútfúrás akkor is megéri, ha az esővíz gyűjtéssel hasonlítjuk össze. Az esővíz ugyan ingyen van, de ahhoz, hogy egész nyáron rendelkezésünkre álljon elegendő mennyiségű öntözővíz, elég sok tárolóra, tartályra lesz szükségünk. A minőségi tárolók nem olcsók, és az udvart is elcsúfíthatják. Ha pedig nem áll rendelkezésre elegendő tároló, akkor könnyen olyan problémánk lehet, hogy elfogy az öntözésre szánt víz, és vagy a csapból kell pótolnunk drágán, vagy megint a minőségből kell lejjebb adnunk.