Ingyenes vagy fizetős cégkivonat, mikor melyik?

Ingyenes vagy fizetős cégkivonat, mikor melyik?Egy adott cégről a leggyorsabban egy cégkivonat segítségével lehet információkat beszerezni. Cégkivonatból létezik ingyenes és fizetős változat is, vizsgáljuk meg, hogy melyik mikor, milyen célokra felel meg.

Kezdjük az ingyenes cégkivonattal, ami valóban ingyenes, de van azonban egy nagy probléma vele, egyáltalán nem biztos, hogy a legfrissebb információkat tartalmazza, sőt. Amíg a fizetős cégkivonatok az igénylés pillanatában aktuális információkat tartalmazzák, addig az ingyenes cégkivonatban hetekkel, hónapokkal ezelőtti információk is szerepelhetnek. Ez nagyban meghatározza az ingyenes cégkivonat felhasználhatóságát is, mivel hivatalos céges ügyintézések esetén szinte biztos, hogy nem fogadják el. Az ingyenességnek köszönhetően viszont ez a cégkivonat is használható, mégpedig általában információszerzésre, tájékozódásra.

A fizetős cégkivonatok, ahogy feljebb is írtuk, az igénylés pillanatában fennálló információkat tartalmazzák, ráadásul hitelesített formában. Emiatt fizetős cégkivonatokat kell bemutatni, benyújtani szinte minden ügyintézés, szerződéskötés során. A fizetős cégkivonatok ára általában a hitelesítési szinttől függ, minél magasabb szintű a hitelesítés, annál többe kerül a cégkivonat. Szerencsére nem kell mindig a legdrágábbat megvásárolni, a felhasználás helyén megmondják előre, hogy az adott ügyintézéshez milyen cégkivonatot fogadnak el. Gyakran elég az olcsóbb hiteles vagy az e-hiteles cégkivonat.