Bejelentkezés / Regisztráció / Elfelejtett jelszóBejelentkezés kinyitása
Keresés Keresés
Hozzáadás a kedvencekhez
Mentsd el a videót a kedvenceid közé!
Mentsd el a videót a kedvenceid közé!
Vasvillás roma-telepről ingyeniskolába
Szavazz a videóra
Értékelés (5 / 9 ):
Értékelj te is:
Vasvillás roma-telepről ingyeniskolába Vasvillás roma-telepről ingyeniskolába
2012-02-04 14:10:00

A Tabu Tv stábja a Borsod megyei Edelényben járt a napokban, ahol egy nagyszabású jótékonysági akció keretében többek közt nyolcvan ajándékcsomagot is átadtak a helyi hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A Miskolctól 25 km-re északra fekvő Edelény városába Tóth Ákos, az Age of Hope alapítvány szakmai vezetője szervezésében érkeztünk, aki az Alapítványi Oktatási Központ iskolájába és diákotthonába hozott a működéshez elengedhetetlen segélycsomagot, valamint Barna Barnabás zenésszel karöltve játékokkal és édességekkel kedveskedtek nyolcvan kisgyereknek. A zenész elárulta stábunknak, hogy egy 2003-as családi tragédia óta igyekszik részt venni minél több jótékonysági megmozdulásban, legyen szó gyerekekről, kórházakról, bármiről…

„Jelenleg egy nagyon szegény roma-telepen vagyunk, ahonnan a gyerekek hetes iskolába járnak, tehát kollégium-jelleggel laknak ott. Ez a kollégium semmiféle állami vagy önkormányzati támogatást nem kap. A kollégiumi rendszer a szülőkről is vesz le egyfajta terhet, mert nem kell a gyerekeknek hazajárniuk, nem kell őket otthon etetni, fűtés és minden egyéb szempontból is jobb körülmények közt vannak.” – meséli Tóth Ákos, akivel a városka szélén található roma-telepre is ellátogattunk. Mint az alapítványi iskolából érkező kísérőnktől, Vollopich Zsófiától megtudtuk, az itteni gyerekeknek nem csak tankönyvre és taneszközökre, de gyakran még cipőre sincs pénzük. Arról nem is beszélve, milyen környezetben töltik a mindennapjaikat: „A soron előfordul, hogy összecsap két család – ilyenkor vannak kaszával, vasvillával is történetek!”

Banka István, az Alapítványi Oktatási Központ vezetője a rendhagyó körülmények közt működő iskoláról beszélt stábunknak: „1993-ban jött létre az intézményünk. Akkor harminc tanulóval kezdtük egy elég érdekes kísérlettel az iskolánkat, ami az évek folyamán mind tevékenységi körben, mind tanulói létszámban és ezzel párhuzamosan pedagógusi létszámban is bővült. Jelen pillanatban óvoda, általános iskola, szakiskola, diákotthon illetve digitális középiskola működik az intézményünkben.” Mint megtudtuk, az edelényi iskola ténylegesen ingyenes - és teljeskörű! – oktatást biztosít a hátrányos helyzetű családokból érkezőknek: „Ezek a gyerekek más, normál iskolákban nem állnák meg a helyüket a hiányzások illetve a felszereléshiány miatt. Itt ingyenesen biztosítunk számukra tankönyvet, füzeteket, ceruzákat, az étkezéseket, a kirándulásokat, a táborozásokat – itt semmiért nem kell fizetnie a szülőnek.”


Oldal megosztása:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a del.icio.us-hoz Add a Google Reader-hez
Küldd el a videót egy ismerősödnek Küldd el a videót egy ismerősödnek
További videóink
Hozzászólások
Új hozzászólás Új hozzászólás a videóhoz
Lina 2012-04-27 10:41:53
Rákatt a kamerára és a kimásolt embed kódot beírod a megfelelő helyre .. !
Elvis Presley 2012-04-26 19:59:21
hogyan lehet ezt letölteni ?

Impresszum Kapcsolat Médiaajánlat Adatvédelmi nyilatkozat Tabu TV Arca Pályázat szabályzata