Bejelentkezés / Regisztráció / Elfelejtett jelszóBejelentkezés kinyitása
Keresés Keresés
Hozzáadás a kedvencekhez
Mentsd el a videót a kedvenceid közé!
Mentsd el a videót a kedvenceid közé!
Méz: Az egészség forrása
Szavazz a videóra
Értékelés (5 / 1 ):
Értékelj te is:
Méz: Az egészség forrása Méz: Az egészség forrása
2014-06-18 14:36:31

A méz sokunk kedvelt csemegéje, ugyanakkor köztudott, hogy fontos táplálékforrás is, telis-tele minden jóval.

Mi az: közel 70-féle gyógyhatással bír, már az ősember is fogyasztotta - és mégis sokan "csak" édességként ismerik? Hát persze, hogy a méz! A méhek aranya körül igen sok a tévhit a mai napig, és - lássuk be! - sokszor a nagyáruházak kínálta minőséggel sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, így ellátogattunk Tatára, hogy egy szakértőtől kérjünk segítséget méz-fronton. A Szűcs Méhészet boltjában a tulajdonos - és profi méhész - Szűcs Marcsi fogadott minket, aki rögtön elárulta: 25 éve méhészkedik, és ezt a szakmát bizony nem lehet másképp csinálni, csak szerelemből!

Marcsi tapasztalata szerint az alkalmi mézfogyasztók továbbra is az akácmézet keresik leginkább. "Vannak, akik egész évben egy kiló mézet fogyasztanak, azt is télen: ők az akácméz fogyasztók. Az akácméz szép világos, átlátszó, nem kristályosodik és semleges íze van." Persze aki nem csak teát szeretne ízesíteni, azoknak egész mást ajánl a szakértő - a "komolyabb" fogyasztók már a vegyes mézeket keresik. Minél sötétebb, annál jobb, hiszen annál nagyobb a "beltartalmi érték". Itt már az ízekben is nagyobb eltérések mutatkoznak - ám szerencsénkre a jobb helyeken (így a Szűcs Méhészet boltjában is) megkóstolhatjuk a kiszemelt méztípust vásárlás előtt. Általános tévhit, hogy az a méz, ami kikristályosodik, kicukrosodik, az mesterségesen hozzáadott cukrot tartalmaz.

Meglepő tény: épp a fordítottja igaz! Ha egy mézen kikristályosodást látunk, biztosak lehetünk benne, hogy semmi mesterséges adalékot nem tartalmaz - a gyárilag bekevert "műmézek" tulajdonsága, hogy hosszú távon is egyneműek maradnak! Persze ha el szeretnénk kerülni a kikristályosodást, arra Marcsi szerint a legjobb módszer, hogy egyszerre csak kevesebb mézet vegyünk - a méhészboltok úgyis egész évben nyitva tartanak és várják a vásárlóikat!

A Szűcs Méhészet tatai méhészboltja egyébként nem csak az ízlelőbimbóinkra koncentrál: számos méhviaszos krémet is árulnak, ugyanakkor propoliszt és szárított virágport is vehetünk. Ez utóbbi kettő igazi egészségbombaként viselkedik, így szinte minden betegségből kilábalhatunk némi "méhecskés" segítséggel! Szűcs Marcsi egyébként a méhészet Facebook-oldalán is várja a fogyasztók kérdéseit, ugyanakkor az aktuális akciókról is értesülhetünk!

Nos, ki szeretne az alkalmi akácmézezők közül átlépni a "profi mézesek" táborába? ;-)


Oldal megosztása:
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a del.icio.us-hoz Add a Google Reader-hez
Küldd el a videót egy ismerősödnek Küldd el a videót egy ismerősödnek
További videóink
Hozzászólások
Ide még nincs hozzászólás, légy te az első! Klikk ide!

Impresszum Kapcsolat Médiaajánlat Adatvédelmi nyilatkozat Tabu TV Arca Pályázat szabályzata